Return to site

Tematikus PR-cikk oldalak

PR hírverseny - Tematikus oldalak építése

· pr-cikk
legjobb pr cikk oldalak

Építs témaoldalakat PR-cikkeidnek

A keresőmarketing ügynökségek szerint sokan azért zárkóznak el komoly újságoktól és PR-cikkek megjelentetésétől, mert nem értik az azokban szereplő híreket és termékajánlókat. Hiányoznak azok a háttér-információk, összefüggések, amik elengedhetetlenek a friss hírek és public relations cikkek megértéséhez. (Ezt rendszeres hírfogyasztóként is átélheted, ha külföldre költözöl és a helyi médiát kezded követni.)

A papírmédia számára nincs más megoldás, lehetőleg annyira meg kell magyarázni mindent, hogy azt a kezdők is megértsék, de a haladókat se idegesítse. (Erre jók a "keretesek" és más, a főszövegtől elkülönülő információk.) Az online újságok rosszabb és egyben jobb helyzetben is vannak. Rosszabban, mert gyakrabban frissülnek a hírek (könnyebb köztük elveszni) és jobban, mert több lehetőség is van a cikkek közti összefüggések megmutatására. Segítenek a korábbi, a témával foglalkozó cikkekre mutató linkek, a cikk alatt felsorolt kapcsolódó anyagok, a cikkhez társított címkék és kategóriák, de az igazi megoldás mégis a témaoldalak építése.

Ne gondolj semmi forradalmi újdonságra. A témaoldalakat már régen feltalálták, itt-ott alkalmazzák is, csak még nem terjedtek el igazán. Egy ilyen tematikus összeállítás olyan, mintha egy Wikipedia szócikket készítenél, csak éppen 1) a saját kiadványodba illeszted bele, 2) alapvetően a saját kiadványod korábbi anyagaiból rakod össze.(Ha kicsit is ismered a Wikipédiát, akkor azonnal megérted, hogy egy jó témaoldal sokkal több, mint egy tematikus linkgyűjtemény.)

Ha témaoldalakat akarsz készíteni:

  • Először is alaposan át kell gondolni, melyek is azok a legfontosabb témák, amikre az emberek kíváncsiak és amelyekkel kiadványod rendszeresen foglalkozik.
  • Mindegyik témához kell írni egy jó összefoglalót. Ennek olyannak kell lennie, amitől egy újonc is azonnal képbe kerül,
  • A témaoldalt nem szabad magára hagyni. Ha a témával kapcsolatban történik valami fontos, a témaoldalt frissíteni kell,
  • Természetesen a témaoldalt is el kell látni linkekkel, kapcsolódó anyagokkal stb.
  • Ha már vannak témaoldalaid, ezekre a témákkal foglalkozó cikkekből rendszeresen hivatkozni is kell. (Ezért készültek.)

Témaoldalt lehet építeni gyakran emlegetett cégek, vagy ismert személyek nevére - régi trükk az olvasók "benntartására" -, de készülhetnek bármilyen, sokakat érdeklő, bonyolult, sok információt tartalmazó témáról is. Ha működő témaoldalakat akarsz látni, érdemes megnézni a NYTimes com óriási gyűjteményét, arra pedig, hogy kisebb, helyi lapban is működik a dolog bizonyíték a Spokesman-Review kezdeményezése.

A témaoldalakról szólt az év elején a Google Living Stories kísérlete is. A New York Times és a Washington Post közreműködésével 2 hónapon át vizsgálták, hogyan működik a kontextus nélküli folyamatosan frissülő híroldalak alternatívájaként a témaoldalakon alapuló hírszolgáltatás. Köszöni jól. Az olvasók 75 százaléka szerette a Living Stories anyagait. És persze a Google (a kereső) is imádja a tartalmában rendszeresen frissülő, de állandó címen megtalálható tematikus oldalakat.

Azt persze tudni kell, hogy a témaoldalak felépítése, figyelése (linkelése), rendszeres karbantartsa némi munkával jár, vagyis pénzbe kerül. Ezek az oldalak nem úgy működnek, mint a"szenzációs" hírek, nem hoznak rövid idő alatt óriási forgalmat. De nem is "futnak le" olyan gyorsan, mint egy aktuális hír. Amellett, hogy hosszú időn keresztül hoznak kattintásokat, egy átlagos cikknél tovább "benn tartják" az olvasókat, jelentősen növelhetik az újság tekintélyét, elismertségét.

Tulajdonképpen nem értem, miért élnek ezzel a lehetőséggel olyan kevesen.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly